Pluggtips!!

På tisdag är det back to school för de flesta. Därför spenderar vi såklart de här sista dagarna med att råplugga för att inte hamna superlångt efter och kanske till och med faila på våra prov/tentor på grund av vårt slappande under ledigheten. Eller är detta bara jag?!
Antar att det inte är det. Därför tänkte jag såhär i sista minuten ge några bra akutplugg-tips. För är det något som är typiskt för mig så är det att skjuta upp saker och göra dem precis exakt innan deadline. Jag är verkligen sinnessjukt kass på att plugga. Kan inte hålla koncentrationen uppe länge, blir rastlös lätt och är riktigt lättdistraherad. Plus att jag inte behövt göra det speciellt mycket under min skolgång. Så länge jag gått på lektionerna och kunna lyssna på genomgångarna osv har jag kunnat det mesta redan innan pluggdags, för min hjärna suger upp och sparar allt den hör. Värt och ovärt.. Därför är jag, som tidigare nämnt, verkligen ingen expert på att plugga.
Förlåt för lite blygsamt skryt, nu till tipsisarna:

* Det första och bästa tipset är gör en planering och (såklart) börja i tid.. Vilket är lite kasst nu eftersom det verkligen inte är läget. Så därför säger jag: gör en lista på de viktigaste områdena du behöver plugga på, försök se var dessa finns i böckerna och försök räkna ut hur lång tid du behöver lägga ned på varje område, ifall du redan "kan" något behöver du ju bara gå igenom det snabbt och inte fördjupa dig första gången du läser.

* Försök skriva ned det du kan och ögna igenom sidorna som behandlar detta (eller googla!) och se om du har fått med allt det viktigaste.

* Läs snabbt/översiktsläs det du behöver fördjupa dig i och sammanfatta de texterna under tiden. När du sammanfattar texter: skriv ned det viktigaste, använd dig av rubrikerna samt stödord.

* Gå igenom allt du skrivit och samanställt allt i ett enda dokument (eller på ett papper om du nu är old school), se till att du förstår allt du skrivit och lägg gärna till saker om du kommer på något ytterliggare.

* Nu är det bara att läsa igenom flera flera gånger och sedan kan du bli förhörd av någon/berätta för någon eller, om du orkar, skriva om det för att se om du har förstått.

* Ta hjälp av instuderingsfrågor/gamla prov och se om du kan svara på dessa. När du väl kan det är du förmodligen redo för provet. 


Lycka till!
Peace out!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: